Чергові здобутки Чернівчан у змаганні Всеукраїнського рівня з радіоелектронного конструювання.

У зв’язку з епідемією короновірусного захворювання (COVID-19) у 2020 році, Всеукраїнські змагання учнівської молоді з радіоелектронного конструювання переносилися ще з кінця березня. Юні конструктори радіоелектроніки з того часу не мали ніякої можливості гідно показати свій рівень знань в радіоелектроніці, обмінятися досвідом, порівняти свої знання і майстерність зі своїми однолітками та багато іншого. Дитячі змагання, які налічують десятиріччя власної історії і були започатковані ще до здобуття Україною незалежності цього річ могли зірватися. Але за підтримки Українського державного центру позашкільної освіти в якості організатора і його співробітникам та керівникам гуртків радіоелектронної спрямованості з багатьох Українських міст, змагання нарешті були проведені. Вони відбулися з 15 по 17 грудня, і цього разу у незвичному для всіх учасників дистанційному форматі (он-лайн).

17 команд з різних куточків України виборювали собі призові місця під керівництвом професійних керівників гуртків, юні конструктори та радіоаматори показували свої знання у радіоелектроніці та складанню радіоелектронних схем. Команди були розділені на дві групи, молодша до 15 років змагалася 16 грудня, і старша до 18 років змагалася 17 грудня.

Команда Чернівецької області цього річ гідно представила себе і здобула третє призове місце у молодший категорії та десяте у старший. І хоч десяте це звісно не призове, але враховуючи що Мартинюк Євген вперше приймав участь у змаганні такого рівня, та ще і у незвичній для себе старший групі то він продемонстрував відмінний результат для таких умов. А Котузяк Артем здобувши для області чергове призове третє місце, ще раз довів що у Чернівцях якість надання знань є на дуже високому рівні.

Хоч і дивно чути що прикладні змагання у яких основною частиною є виготовлення плати та монтаж елементів були проведені дистанційно, та сучасні технології і багаторічний  досвід організаторів змагань вирішили і цю проблему. Користуючись звичайною поштою учасникам були надіслані деталі для зборки схем. Електронною поштою надсилалися листи з посиланням на теоретичні питання і принципові схеми для складання схем у практичному завданні, а спілкуватися учасники і судді мали можливість через мікрофони і камери у програмі ZOOM.

Оскільки створити, як у минулорічних, очних змаганнях,  умови для розробки, травлення плати та пайки радіоелементів не вдалося то організатори запропонували використовувати макетні плати (Бредборди) для монтажу деталей. Навіть враховуючи що цього разу і не було потреби у пайці, та складність при складанні схеми залишилась на високому рівні, а бали нараховувались за швидкість збирання схеми до робочого стану.

Звертаючи увагу на високий рівень заходу, всі учасники були відмінно підготовленні і гідно представляли свої команди. З їх слів вони отримали задоволення, та казали що і далі хочуть приймати участь у цьому цікавому, пізнавальному та корисному змаганні, тим паче як що воно буде проходити дистанційно.

 Вітаємо переможців і всіх учасників змагання

з відмінно продемонстрованими знаннями та власною майстерністю!

Чернівецький центр юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка
Офіційне інтернет-представництво