Репресоване дитинство - проєкт двох поколінь

Сьогодні у центрі культури «Вернісаж» відбулася презентація просвітницького проекту Управління освіти та Чернівецького товариства політв’язнів та репресованих.

Проект також мистецький, цікавий і унікальний тим, що об’єднав два покоління. Дорослих, чиє дитинство здебільшого проходило серед сибірських морозів, бо були репресовані їхні батьки, і сучасних школярів, на долю яких випало жити у час війни. Що об’єднує ці два покоління? Радянська і російська тоталітарні держави позбавили їх щасливого дитинства…

У «Вернісажі» зібралися освітяни, родини репресованих, школярі та всі небайдужі чернівчани. Тут були представлені світлини, на яких зафіксована роботу чернівецьких школярів у проекті, коли вони записували інтерв’ю з дітьми репресованих. За QR-кодом можна було прочитати їхні історії.

Знати більше і знати правду – така ідея проекту. Юрій Лесюк, заступник Чернівецького міського голови підкреслив, що міська рада завжди підтримує такі проекти. Особливо, коли йдеться про патріотичні заходи, спрямовані на виховання підростаючого покоління. До слова, треба зауважити, що проект «Репресоване дитинство» відбувається у рамках Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді Чернівецької громади на 2024-2025 роки, яку у січні цього року було прийнято вперше.

Секретар виконкому Чернівецької міськради Сергій Добржанський зазначив, що політика нашого сусіда завжди була націлена на те, аби знищити Україну, а відтак – піддати українців репресіям.

Пані Любов Лапко від товариства політв’язнів та репресованих відзначила велику роль у проекті Управління освіти і вручила Подяку в особі начальниці Ірини Ткачук.

Про дослідження істориками репресій українців говорила історикиня, проректорка ЧНУ ім Ю. Федьковича Тамара Марусик. А про важливість вивчення у закладах освіти таких сторінок історії – директорка ліцею №5 «Оріяна» Галина Абрам’юк.

Діти наших позашкільних закладів підготували для заходу творчі номери.

Заступниця начальника Управління освіти з виховної та позашкільної роботи закладів освіти Надія Шевченко, яка курує проект «Репресоване дитинство» зауважує, що над проектом працювали винятково діти зі своїми керівниками. Інтерв’ю записували вихованці гуртка юних журналістів та краєзнавців Міського палацу дітей та юнацтва, а світлини робили вихованці фотостудії «Погляд» Чернівецького центру юних техніків ім. Л. Каденюка.

Проект далі триватиме вже безпосередньо у закладах освіти. Будуть зустрічі із родинами репресованих, також їхні історії, записані дітьми, будуть поширюватися.

Фото для проєкту виконані вихованцями фото студії «Погляд», керівник Микола Ємельянов. https://www.facebook.com/groups/604037080036900/posts/1860488444391751

Чернівецький центр юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка
Офіційне інтернет-представництво